فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا رضوان طلب صفحه 9
    نظام های اخلاقی غالبا برای تامین سعادت انسان و لذت بخشی به زندگی او تعریف می شوند؛ گرچه برخی با به چالش کشیدن غایت انگاری، وظیفه گرایی را شعار خود می دانند و به نتیجه نظام اخلاقی خود نمی اندیشند.
    این پژوهش، نظام اخلاقی قرآن کریم را از حیث غایت مداری یا وظیفه گرایی، اتکای بر عقل و اطلاق یا وابستگی به جعل ناشی از اراده الاهی بررسی می کند و این نظام را بر مشخصات مؤلفه های نظام اخلاقی برتر تطبیق می دهد. نسبت گزاره های اخلاقی را با عقل، فطرت، وحی، جهان بینی و عقائد انسان ها مشخص می کند و دیدگاه اسلام را در مورد مسئله مهم نسبیت در اخلاق روشن می سازد و در پایان نمونه ای از نظام اخلاقی مورد نظر قرآن کریم را با توجه به آیات ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: نظام اخلاقی، فطرت، نسبیت، اطلاق، اخلاق قرآنی
  • ابراهیم کلانتری صفحه 37
    قرآن کدام راهکارهای عینی را برای پاسخ به نیازهای انسان، به ویژه انسان معاصر معرفی می کند؟
    تلاش نگارنده در این مقاله بر جست وجوی راهکارهای عینی پاسخ گویی قرآن کریم به نیازهای انسان متمرکز شده است و برای رعایت ترتیب منطقی بحث، مقاله در دو بخش ساماندهی شده است: بخش نخست نیازهای انسان را از منظر اندیشمندان دینی و دانشمندان روان شناسی بررسی و تبیین و در نهایت انواع نیازهای انسان را فهرست می کند. نویسنده در همین بخش گذری نیز بر وضعیت نیازهای انسان عصر جدید دارد. بخش دوم که حجم بیشتری دارد، راهکارهای عینی قرآن برای پاسخ گویی به نیازهای انسان را بررسی و تبیین می کند. نویسنده در این بخش با توجه به قلمرو و مجال محدود مقاله، بسیاری از این راهکارها را به اختصار مورد توجه قرار می دهد.
    کلیدواژگان: راهکارهای قرآنی، نیازهای جسمی، نیازهای روانی، نیازهای روحی، انسان معاصر
  • علی اصغر هادوی نیا صفحه 65
    نویسنده مقاله بر این باور است که با واکاوی مبانی فکری و پیش فرض های فلسفی یک اندیشمند یا یک نظام فکری اقتصادی می توان هدف اصلی در عدالت اجتماعی اقتصادی را معین کرد، لذا نقطه شروع را در تحلیل فلسفی مفهوم عدل و مراحل میانی را به بازتاب این تحلیل بر گستره های فکری یک مکتب درباره خدا و انسان قرار داده است. قضاوتی که درباره هدف اصلی در عدالت اقتصادی می شود، متاثر از این نظام اندیشه ای باشد.
    نویسنده در پی اثبات این فرضیه است که عدل به معنای توازن بوده و معانی دیگر این واژه با تحلیل هستی شناختی، به معنای اصلی بازمی گردند و فرهنگ علوی در سه گستره «خداشناسی»، «انسان شناسی» و «اجتماع» با ارائه برداشت هایی از «عدل الاهی»، «اعتدال انسانی» و «عدالت اجتماعی اقتصادی» در پی نقش بندی ذهن انسان در این باره است.
    کلیدواژگان: عدل الهی، اعتدال انسانی، عدالت اقتصادی، توازن اقتصادی، فقرستیزی
  • سید محمد مرتضوی صفحه 89
    امت اسلامی در مصداق «اهل بیت» اختلاف دارند و دو گروه عمده اسلامی (شیعه و اهل سنت) درباره جایگاه آنان نزد خداوند و نقش آنان در نظام آفرینش، دو نگاه مهم دارند: نگاه افراطی، آنان را فوق بشر تصور می کند و صفات خدایی برای آنان در نظر می گیرد و نگاه تفریطی آنان را در حد مسلمان عادی می داند و گاهی تکفیر هم می کند.
    با بررسی متون حدیثی دو گروه، می توان حد وسط این افراط و تفریط را اثبات کرد که عبارت است از «پذیرش بندگی آنان در برابر خداوند، با وجود برخورداری از مقاماتی مانند خلافت، ولایت، امامت و عصمت»؛ با این توجیه که مستندات دینی اثبات می کند این مقامات اعطایی از سوی خداوند هستند؛ نه ذاتی آنان.
    باتوجه به بررسی متون دینی، این مقامات متناسب با نیازهای مردم طراحی و جعل شده است. این مقاله نمونه ای از مقامات حقیقی آنان را براساس روایات دو گروه بررسی و مستندات، فلسفه جعل و مصداق آنها را از روایات دو فرقه ارائه می کند.
    کلیدواژگان: اهل بیت، مقام خلافت، مقام امامت، مقام عصمت
  • علیرضا کمالی صفحه 123
    قرآن کریم در آیه تطهیر به صراحت به لفظ اهل بیت اشاره فرموده است. مفسران شیعه درباره مصداق آن که پنج تن آل عبا هستند، اتفاق نظر دارند؛ اما مفسران اهل سنت بر یک عقیده نبوده و آرا مختلفی را در این باره مطرح نموده اند که حاصل اکثر آنها این است که اهل بیت شامل تمامی بستگان نسبی و سببی پیامبر| می باشد. در این مقاله با کنکاشی در نهج البلاغه که متعلق به دوره صدر اسلام و بخشی از فرمایشات نخستین کاتب و شاهد همیشگی وحی قرآنی است، تلاش شده است تا دیدگاه امام علی× درباره مصداق اهل بیت را بازشناساند. آن حضرت اهل بیت را دارای ویژگی های خاص می داند که تنها بر پنج تن آل عبا قابل انطباق است.
    کلیدواژگان: آیه تطهیر، اهل بیت، امامت، ولایت، مصداق اهل بیت
  • فتحیه فتاحی زاده صفحه 135
    حجاب یکی از مسایل اصلی مشترک بین ادیان الاهی است. تمایل به پوشیده ماندن در یهود، مسیحیت و اسلام امری درونی است و عفاف و خویشتن داری فضیلت اخلاقی شمرده می شود. از این رو پاکی نگاه و حفظ حریم زن و مرد، راهکار گسترش فرهنگ عفاف است. طرح مسئله پوشش در آیین یهود و مسیحیت موجود، با ابهام و اجمال همراه است، اما اسلام این حکم ادیان گذشته را با بیانی روشن، اصلاح و تکمیل کرده است.
    تاکید بر چادر و برقع به عنوان ارکان اخلاقی یهود و مسیحیت در پوشش و توجه به خانه نشینی زنان، نمونه هایی از مواضع سخت این دو آیین است، اما اسلام این موضوع را، به دور از افراط و تفریط به گونه ای طراحی کرده است که در جهت فعال سازی جامعه زنان، مؤثر و مفید باشد.
    کلیدواژگان: حجاب قرآنی، عفاف، عهد قدیم، عهد جدید
  • مهدی ابراهیمی صفحه 157
    دعا از سه منظر فیلسوفانه، تجربه گرایانه و عارفانه می تواند مورد توجه قرار بگیرد و در هر بعدی، ویژگی های خاص خود را دارد. دعای عارفانه زیباست؛ زیرا گفتگو هدف است و نتیجه محور نیست و لذت بخش بودن آن به خاطر اذن خداست.
    دعا از میزان فهم انسان به مقام خداوندی متاثر است و می تواند در مرتبه تاجرانه به معنای رابطه عادی با خدا و در مرتبه عارفانه (تجلی افعالی، صفاتی و ذاتی) تحقق یابد. در تجلی افعالی، انسان خواسته های مادی را در پرتو لذت گفت وگو با خداوند می بیند، اما در مرتبه تجلی صفاتی و ذاتی خواسته های او فراتر از عالم ماده است.
    قرآن بحث دعا را چندگونه مطرح می کند که عبارتند از: ارزش دعا، تشویق به دعا کردن، نحوه پذیرش دعا و انواع خواسته های انسان، تفسیر عرفانی این آیات بر این مبناست که کمال انسان در دعا این است که نفس گفت وگو و خواستن از او را لذت بخش بداند و آنچه را از خدا می خواهد، تابع لذت گفت وگو باشد.
    کلیدواژگان: دعای قرآنی، ابعاد دعا، مراتب دعا، تفسیر عرفانی
|
  • Muhammad-Reza Rezwan-Talab Page 9
    Moral systems are mostly defined to guarantee the felicity and seeking pleasure of the mankind. However, some moral systems criticize favoring the end results and favor discharging duties, hence falling short of their own moral system.The present paper seeks to consider the moral system of the Holy Quran both with a view to seeking end results and discharging one´s duties, depending on reason and the Will of God. It then compares this system with characteristics of a higher moral system. It also compares moral statements with the intellect, instinct, revelation, worldview, and thehuman beliefs. It clarifies the Islamic standpoint regarding moral relativism, too.At the end, an instance of the Quranic moral system is presented on the basis of the Quranic verses.
  • Ibrahim Kalantari Page 37
    What objective solutions are represented by the Quran for meeting the human needs, especially for the contemporary man? This paper focuses on finding out the objective Quranic solutions for the human needs. Divided into two sections, the first section pictures the human needs as viewed by religious scholars and psychologists. Rendering a list of the human needs, it surveys the case of the needs felt by the contemporarymankind. The second section, explicates the objective Quranic solutions for the human needs. Each solution is followed by a short explanation, too. This paper is based on library research methods.
  • Ali-Asghar Hadaviniya Page 65
    Reconsideration of the intellectual basis and the philosophical assumptions of a thinker or an economic system can lend to determining the main goal in the socioeconomic justice concerned. Therefore, the point of departure in the philosophical analysis concerned has been its philosophical tenets and the intermediary steps in this analysis that reflect the relevant schools conceptions of God and man. Hence, the judgment arrived at about the main goal in economic justice is very much impressed by the intellectual background. Throughout this study, justice is taken as equilibrium and other senses of the term come back to this primary sense due to an ontological analysis. The Imam Ali framework has inferences from Islamic theology, anthropology, and sociology in the realms of the Divine justice, equilibrium of the human conduct, and socioeconomic justice seeks to mould the human mind in this regard.
  • Sayyid Muhammad Mortazavi Page 89
    The Muslim ummah disagree over the case of the Ahl al-Bayt. Hence, the two major denominations of Shia and Sunnite hold two views regarding their status before God and their role in the creation system. These two views are as follows: a) Exaggeratory view that regards them superhuman beings, with some Divine characteristics; and b) Negligentview that regards them on a par with ordinary Muslims and sometimes excommunicates them. Research into hadith sources provides a point between these two extremes in that their status is characterized by their admission of being servants of God, while they are deserved to enjoy such positions as caliphatehood, supremacy, imamate, infallibility, and so on. Religious documents and references prove that such ranks and status are granted to them by God; they are not instinctive or inborn of them, however. A study of the religious sources indicate that the Ahl al- Bayt´s status stands in proportion to people´s needs. The present study provides instances of their real status, with hadiths from both denominations plus the reasons for the standpoints and examples mentioned.
  • Ali- Reza Kamali Page 123
    In the verse of Purification, the Holy Quran explicitly uses the term Ahlal-Bayt. Shiite exegetes of the Holy Quran have consent that the concept of the Ahl al-Bayt finds expression in the Five Members of the Cloak (pajtan-e pak). Sunnite exegetes, however, have different views, maintaining that the term includes all the relatives of the ProphetMuhammad. The present paper, drawing on the Nahj al-Balaghah, seeks to delve into Imam Ali´s views on the Ahl al-Bayt. According to him, the Ahl al-Baythave certain characteristics that are identifiable in and applicable exclusively to the case of the personalities of the Five Members of the Cloak.
  • Fathiyyeh Fattahizadeh Page 135
    Hijab is a principle common to all Divine religions. Women´s inclination to being covered is instinctive, hence chastity is regarded as a virtue. It follows that unlustful looks and separation between the man and woman are ways to expand the scope of the culture of chastity. Women´s covering has received brief treatment in the current forms of Judaism and Christianity; however, Islam has expanded this case. Emphasis on wearing chador and burqa’ is recorded as strictest measures taken on women´s seclusion in Judaism and Christianity. However, its mild version has appeared in Islam such that it contributes to the activeness of the women´s community.
  • Mahdi Ibrahimi Page 157
    Prayer can be viewed from three perspectives: philosophical, empiricist, and mystical, with qualities special of each perspective. God is the endpoint, without any regard for the
    Result
    it is pleasant because it takes place due to God´s permission.Prayers are a function of man´s grasp of the status of God. It can be, in a merchant-like way as a usual mode of communication with God. On a mystical plane, prayer appears on an actual, attributional, and essential manifestation. Actually, man offers his material needs in the light of the pleasure sought in communicating with God; on the attributionalandessential planes, his needs go higher than the material level. The Holy Quran tackles the case of prayers in a number of ways. They are as follows: the value of prayer and a range of the human needs. A mystical interpretation of these verses implies that the human perfection depends on the prayer in that s/he regards mere conversation with God apleasant act and her/his needs are but a function of the conversation.